Ett av rockvärldens största band

Rockmusiken har varit och är fortfarande en väldigt populär musikgenre världen över. Således har detta kommit att innebära att det existerat flera tusentals rockband. Vissa har dock kommit att bli betydligt mer kända än andra. Det finns de rockband som kommit att bli extremt populära och kända världen över och Led Zeppelin är ett av dessa rockband. Nedan kommer bandets historia och dess artister att diskuteras.

Led Zeppelins historia

Bandet Led Zeppelin startades år 1968, vilket innebär att de förra året firade sitt 50 års-jubileum. Det som gjorde bandet känt och unikt var deras blandning av olika musikgenrer. De blandade blues, rockmusik, folkmusik och österländska klanger med varandra och således skapade de sin egna klang som gjorde att de kom att bli ett av de största banden inom rockmusik på 1970-talet. Deras första låt som de släppte året efter att bandet skapades var låten “Whole Lotta Love”.

Trots att bandet inte längre existerar idag är det fortfarande omtalat inom rockmusiken och bandets musik är fortfarande mycket inflytelserik för nykomlingar inom musikbranschen.

Bandet valde att splittra sig år 1980, mycket på grund av att deras trummspelare John Bonham gick bort det året. Då valde resterande bandmedlemmar att lägga ner gruppen eftersom det inte kändes rätt att fortsätta utan honom.

Den så kallade återföreningen

Bandet har valt att göra en del olika återföringar efter deras uppbrott. Dock gjordes dessa med andra musiker och således kom de aldrig att kalla sig för Led Zeppelin igen. Deras första spelning efter uppbrottet gjordes år 1985 på Live Aid som är en välgörenhetskonsert. Det skulle sedan dröja ytterligare tre år innan bandet uppträdde igen och år 1988 spelade de på Atlantic Records 40-årsjubileum. De gjorde även en spelning år 1995 på muséet Hall of Fame.

Sedan skulle det dröja fram till den 10 december år 2007 tills bandet återigen skulle göra en spelning. Denna gång gjordes spelningen för första gången sedan deras uppbrott under namnet Led Zeppelin. Denna spelning gjordes på en gala i London på Q2-arenan. Denna gala syftade till att hylla minnet av Ahmet Ertegün som var grundaren av Atlantic Records.

Medlemmarna i Led Zeppelin

En av bandmedlemmarna i Led Zeppelin var Robert Plant som sjöng och spelade munspel. En annan var Jimmy Page som spelade gitarr och även övriga stränginstrument. Han som spelade basgitarr, keyboard, mandolin och akustisk gitarr var John Paul Jones och sist men inte minst spelade John Bonham trummor och slagverk.

Det finns flera olika teorier om hur namnet Led Zeppelin skapades, dock har de själva aldrig gått ut med varför de valde att kalla sig för Led Zeppelin. Det finns vissa som påstår att George Harrison som var gitarrist i The Beatles kom på namnet medan andra påstår att det är medlemmarna själva som hittade på det.