Mer än bara en festival

Det finns en hel del festivaler runt om i världen. En del har kommit att endast rikta in sig på en typ av musikgenre medan andra har en mix av olika. En av Europas längsta musikfestivaler är Sziget Festival, vilket är en festival som blandar olika musikgenrer. Dock har festivalen ett stort inslag av rock varje år. Således har festivalen haft rockgrupper och artister som uppträtt som anses vara de största inom branschen. I sin tur har det gjort att festivalen kommit att klassificeras som en av de bästa rockfestivalerna trots att festivalen även har artister och grupper inom andra musikgenrer.

En unik festival

Festivalen Sziget Festivals arrangeras i Budapest varje år sedan år 1993. Den skapades i anslutning till att Sovjetunionen föll.

Sziget Festival har på senare år blivit så pass känd och stor att den räknas som en av de festivalerna som man bör besöka om man är musikintresserad. Festivalområdet är stort och över 550 000 besökare kan delta i festivalen varje år.

Det som har gjort att festivalen blivit så populär är inte endast de stora artisterna som uppträder på scenen, utan det är aktiviteterna som arrangeras inne på festivalområdet. Under festivalen arrangeras många olika aktiviteter och det finns exempelvis olika scener att dansa på, en strand och cirkusshower. Detta har i sin tur kommit att innebära att festivalen lockar betydligt fler människor och den har även blivit relativt unik på grund av de ovanliga aktiviteterna. Det är exempelvis inte så vanligt med biografer inne på ett festivalområde.

Festivalens historia

Som ovan nämndes arrangerades festivalen första gången under år 1993. Då var den mer riktad som ett event för studenter. Festivalen har sedan kommit att utvecklas och blivit en av Europas största och mest kända rockfestivaler. Sziget Festival lockar många besökare från olika delar av världen men främst från västra Europa. Arrangörerna har därför tagit fram festivaltåg, som de valt att kalla dem för. Detta är tåg som transporterar festivalbesökare från olika länder i Europa till Budapest där festivalen arrangeras. Ombord på dessa tåg finns det exempelvis DJ:s.

År 2019 slog festivalen publikrekord och hade totalt 565 000 besökare under veckan som festivalen pågår. Festivalen har även fått utmärkelser under tidigare år, bland annat för att vara en av de fem bästa festivalerna som arrangeras i Europa.

Festivalen i nutid

Inne på festivalområdet finns ett antal olika scener där olika uppträdanden arrangeras. Utöver den stora scenen, där de kända rockmusikerna uppträder, finns det även till exempel ett jazztält och en scen för blues.

Festivalen är geografiskt placerad på en ö, vilket har gjort att en del besökare de senaste åren försökt simma eller paddla över till fastlandet. Detta är dock inget som uppskattats av arrangörerna då det kan vara mycket farligt på grund av strömmarna i floden.