Festivalområdet blir som en stad

En av Europas största musikfestivaler arrangeras i Nederländerna, närmare bestämt 68 kilometer utanför Amsterdam. Festivalen har namnet A Campingflight to Lowlands Paradise, dock har den i folkmun kommit att kallas för Lowlands Festival eller endast för Lowlands. Festivalen arrangeras årligen och den pågår i tre dagar. Lowlands inkluderar många olika musikgenrer och det är det som gjort den så populär bland den Europeiska befolkningen, men även för personer från övriga delar av världen.

Doch har festivalen alltid haft ett stort fokus på just rock, eftersom genren är mycket populär i Europa, men också i Nederländerna.

Mer än bara musik

För att urskilja sig från mängden har Lowlands arrangörer valt att skapa olika former av aktiviteter inne på festivalområdet. Festivalen har därför olika typer av uppträdande som inte handlar om musik, exempelvis balettuppträdanden och stand-up. Detta har gjort att festivalen har lockat besökare i olika åldrar.

Festivalområdet erbjuder bland annat även ett brett utbud av restauranger och affärer. I sin tur har detta gjort att arrangörerna skapat en stad i miniformat för festivalens besökare.

Historien bakom festivalen

Festivalen arrangerades för första gången år 1967 och då under namnet A Flight to Lowlands Paradise. Året därpå, år 1968, arrangerades festivalen återigen. Biljetterna sålde då slut och hela 18 000 personer besökte festivalen. Intresset för festivalen var dock betydligt större och detta ledde i sin tur till att det blev kaotiskt utanför. Detta kom att innebära att polisen fick göra ett ingripande och lösa situationen så att ingen kom till skada.

Arrangören Willem Venema valde att göra om delar av festivalen år 1993. Bland annat valde han att ändra festivalens namn från A Flight to Lowlands Paradise till A Campingflight to Lowlands Paradise. Festivalen började även bli större och de valde således att utöka festivalområdet. De senaste åren som festivalen arrangerats har den haft runt 55 000 besökare. Varje år innehåller festivalen mer än 200 olika uppträdanden på områdets tio olika scener.

De flesta av scenerna är placerade inne i stora tält. Detta är för att skydda besökarna från olika väderlag. Det kan nämligen regna väldigt mycket under festivaldagarna. Det största tältet är ungefär lika stort som en stor fotbollsplan och det är även i detta tält som de allra största artisterna uppträder.