Den välkända elgitarren

Elgitarren är ett instrument som nästan kan anses vara obligatorisk i all rockmusik. I princip alla rockband har en person som endast spelar elgitarr. Många av dessa personer har också blivit mycket kända. Anledningen till att rockband väljer att använda sig av en elgitarr istället för en vanlig är att elgitarren är konstruerad på ett sätt som gör att den kan fånga upp vibrationer från strängarna. Dessa blir sedan till elektriska signaler som sedan leder vidare till en högtalare.

Elgitarrens historia

Det gjordes många olika experiment med att testa olika instruments vibrationer under 1920-talet. Således har detta kommit att innebära att många personer påstår att den första elgitarren uppfanns under denna tid. Det är dock inte tekniskt bevisat att detta faktiskt stämmer, eftersom experimenten oftast bara gjordes på skoj och som en hobby.

På 30-talet började professionella gitarrtillverkare att designa och tillverka elgitarrer. Anledningen till detta var att det började bli populärt med musikgrupper och orkestrarna ökade i storlek, vilket gjorde att det vanliga gitarrljudet doldes av andra instrument. I sin tur gjorde detta att gitarristerna började efterfråga något som kunde få deras instrument att låta högre. Den första elgitarren användes därför inom jazzmusiken.

Elgitarren i rockband

När det kommer till rockband används vanligtvis elgitarren av två anledningar. Den första är att den används för att skapa rytmik i musiken, då gitarristen exempelvis spelar olika ackord och takter. I praktiken innebär detta att gitarristen endast spelar en del av den gemensamma musiken tillsammans med de övriga bandmedlemmarna.

Den andra anledningen till att rockband brukar välja att ha med en gitarrist i sitt band är att han eller hon även spelar solo. Detta för att skapa olika instrumentala delar i sången. När gitarristen gör detta brukar han eller hon stå längst fram på scenen, vilket har gjort att många elgitarrister i rockband har kommit att bli mycket kända.